Educational Publisher

Increase readership with AI-powered readability classification

With prestigious funding awards from Google and the Dutch government for its impact on literacy and learning, you can be assured of professional service and support when partnering with Wizenoze. It is widely recognised that pitching text at the appropriate reading level is vital to engaging learners and improving overall educational outcomes. Yet maintaining high standards in doing so is time-consuming and costly to manage.

Through leveraging our technology, you can enhance the early drafting and redrafting process considerably. Wizenoze allows you to increase the speed of content production without negatively affecting the editing process.

With products powered by Wizenoze readability engine, leave behind other one-level-fits-all publishing systems and deliver custom published material tailored to individual reading level abilities.

The Web for Classrooms

The largest curated and safe-for-school collection of online content available in the world today.  The Web for Classrooms is comprehensively indexed by reading level. It can be uniquely extended, tailored and branded to include your own material.

The Web for Classrooms

Wizenoze Editor

A web-based text editor enabling teachers to check the reading level of their copy in real time.  Wizenoze Editor provides useful improvement suggestions based specifically on the actual target reading age the copy is intended for, a feature that no other readability editor offers today.

Read more…

Wizenoze Readability Scan

Page Scan

A web tool that enables writers to analyse the reading level of any web page or text in seconds to ensure that content is on target. Page scan is available as web app or browser extension.

Document Scan

A bulk readability analysis service which scans your entire back catalogue materials including websites, PDFs and Word documents.

Readability API

An extensive suite of APIs which enable integration of our readability classification engine into any of your existing software tools.

Read more…

Hoge nood voor een beter educatief internet

Het internet is een geweldig medium dat de levensstandaard van vele mensen significant kan verbeteren. Ze hebben heel gemakkelijker toegang tot informatie en kunnen zich daardoor goed ontwikkelen. Hierdoor kan het internet een mooie en vernieuwende rol spelen in het onderwijs. Aan de andere kant wordt het internet vaak als een bedreiging gezien. Zo verscheen vorige week in het nieuws dat het CDA wil dat er werk wordt gemaakt van een kijkwijzer bij filmpjes op YouTube. De partij vindt dat kinderen die filmpjes op het platform kijken beter moeten worden beschermd tegen beelden met seks, geweld en grove taal [1].

Schadelijke content is niet het grootste probleem

Het uitgangspunt om kinderen te willen beschermen van het zien van schadelijke content online is natuurlijk heel goed, al is het waarschijnlijk onmogelijk om alle filmpjes op YouTube te voorzien van een kijkwijzer-classificatie, zeker met terugwerkende kracht.

Er ligt alleen een veel grotere uitdaging dan het beschermen van kinderen en jongeren van het zien van schadelijke content via het internet (lees: Google en YouTube). De enorme potentie van het internet voor het onderwijs staat onder druk omdat het vinden van geschikte informatie zo goed als onmogelijk is. Het gebruik van het internet voor onderwijsdoeleinden brengt voor veel scholieren namelijk op dit moment grote problemen met zich mee.

“Google het maar even” kan echt niet meer!

Bijna alle Nederlandse scholieren maken gebruik van Google om informatie te vinden voor hun schoolopdrachten [2]. Op de basisschool, de middelbare school en zeker ook op het beroepsonderwijs.  Logisch natuurlijk, want Google biedt toegang tot alle beschikbare online content over elk denkbaar onderwerp. Als je weet naar welke website je wilt gaan, of als je iets wilt kopen, dan is Google ook een van de beste plekken om je online zoektocht te beginnen. Maar voor het zoeken naar informatie voor je schoolwerk is dat niet het geval. Het internet staat vol met hele goede en geschikte informatie om te gebruiken in het onderwijs, maar de vraag is hoe scholieren daar komen? Wat is het probleem:

 1. Het aantal resultaten dat Google geeft is overweldigend. Het is lastig voor  scholieren om te bepalen welke informatie relevant is voor hun zoekvraag en ze zijn nog niet goed in staat de betrouwbaarheid van informatie te beoordelen. De afleiding van commerciele aanbieders en websites met fake news ligt continue op de loer.
 2. Maar een nog groter probleem is dat de meerderheid van de teksten op internet ook nog eens te moeilijk geschreven zijn waardoor het moeilijk is voor hen om het te begrijpen.

Kortom, het probleem van internet is nog veel groter dan het gevaar van het zien van schadelijke content: de huidige versie is een onleesbaar, onbetrouwbaar en irrelevant voor educatieve doeleinden.

Gebrek aan online informatievaardigheden

De voorkeur van kinderen om Google te gebruiken komt eigenlijk doordat zij aanzienlijk achterlopen met hun online zoekvaardigheden. Het kenmerk van huidig zoekgedrag berust op routine en effectiviteit in plaats van doorgrondigheid en informatievaardigheden [3]. Wij gaan er maar al te makkelijk van uit dat kinderen “digital natives” en dus “experts” zijn als het gaat om het gebruik van digitale media. Zij beginnen al op erg jonge leeftijd met het gebruik van digitale apparaten en kennen geen wereld zonder computers, videospellen en het internet, waardoor wij denken dat zij alles wel weten. Het is echter naïef om deze conclusie te trekken als het gaat om het zoeken naar (educatieve) informatie. Hoewel kinderen digitaal heel handig zijn, hebben zij niet zomaar de vaardigheden die nodig zijn om goed om te kunnen gaan met online informatie.

Hoe vind je dan wel geschikte educatieve content op internet?

Er is heel veel goede informatie te vinden op internet die te gebruiken is binnen het onderwijs. Zo heb je bijvoorbeeld veel goede YouTube kanalen van docenten die onderwerpen uit het curriculum toelichten. Zoals je YouTube video’s of kanalen als ‘geschikt’ zou kunnen bestempelen voor kinderen en jongeren, zo kun je dat voor het hele internet doen voor het gebruik ervan in de klas. Het ‘eruit filteren’ van ongeschikte content (ook wel blacklisting genoemd) is maar een begin. Je kunt scholieren helpen door een voorselectie te maken van de vele betrouwbare, informatieve websites en YouTube kanalen die gemaakt zijn en dus geschikt zijn voor de verschillende leesniveaus van leerlingen (ook wel white listing genoemd). Op die manier weet je zeker dat leerlingen relevante en betrouwbare informatie kunnen vinden voor hun schoolwerk op hun eigen niveau. Bovendien kan je op deze manier ook nog eens heel voorzichtig omgaan met de data van de leerlingen, omdat commercie hier geen enkele rol speelt.

In plaats dat het internet een bedreiging vormt voor scholieren, komt de kracht van het internet op deze manier juist ten goede aan het onderwijs. Het draagt op die manier bij aan een inclusieve samenleving met gelijke kansen voor iedereen. Dat willen we toch allemaal?

Bronnen

[1] https://nos.nl/artikel/2261838-cda-ook-een-kijkwijzer-voor-youtube.html
[2]mijnkindonline.nl/sites/default/files/uploads/Kennisnet_Monitor_Jeugd_en_media_2015.pdf
[3] https://www.inforum.cz/pdf/2011/vom-orde-heike.pdf
[4] gigaom.com/2015/02/11/the-viral-content-problem-many-people-dont-care-whether-its-true/

 

hannaHanna Jochmann

Specialist digitaal zoekgedrag van kinderen en product owner bij WizeNoze, gepromoveerd op een onderzoek naar zoekgedrag van kinderen en het effect van typen web design op het gedrag van kinderen. In haar rol als product owner schakelt Hanna steeds tussen de behoeften en wensen van de eindgebruikers en de prioriteiten voor het developers team.

Senior Java software developer

NB: No recruiters or body shops. We only deal with individuals.

Are you looking to work on challenging projects, with a motivated team, while building technology that can change the world?

We’re looking for a backend software developer with at least 3 years experience in Java, Spring, RESTful web services, and Elasticsearch.

We’re open to remote work in time zones within two hours of Amsterdam (GMT+1/CEST).

WizeNoze is a growth-stage startup which develops software that enables students to find educational content online that matches their interests and abilities. We use natural language processing and machine learning to classify and adapt content in our search engines. You’ll be responsible for building software that will change how students discover and interact with the online world.

The team

We are an international team of educators, scientists, and developers in child-computer interaction and machine learning. We love proactiveness, ownership, and flexibility. Our HQ is in Amsterdam, our strategic office is in London but we come from all over the world: South Africa, Hungary, the UK and the Netherlands. We work as a distributed team with plenty of remote work support via Asana, Hangouts, Slack, etc. Our development team is smart, small and close-knit, making communication easy without an overload of process and management. We have lots of combined experience and do not settle for mediocre code. We focus on agile development, automated testing, and continuous deployment to get code to customers as quickly as possible while maintaining the highest quality.

Responsibilities:

You’ll mainly be responsible for building and maintaining highly-scalable APIs in Java with Spring, but you’ll have options to branch into:

 • making academic algorithms perform at a commercial level using state of the art machine learning and natural language processing
 • improving our Storm-based web crawler; enhancing our search engine based on Elasticsearch
 • keeping our cloud-based architecture running smoothly using devops techniques

Requirements:

 • Writing production web backends in Java.
 • API development. REST, HTTP, JSON, etc.
 • SQL and RDBMS. JPA and Hibernate
 • Communicating and collaborating on designs remotely using diagrams, video conferencing, instant messaging, prototypes, etc.
 • Git and github workflows
 • Elasticsearch. Or NoSQL data stores and search tech

Bonus points for:

 • AWS stack: EC2, Beanstalk, S3, RDS, Cloudfront, Route53, etc.
 • Linux administration and shell scripting
 • Devops techniques like continuous integration and delivery, zero-downtime deployments, clustering, queues, failover, redundancy, automated and validated backups, etc.
 • Monitoring, alerts, error reporting and metrics. Prometheus, Grafana, Sentry, Kibana, etc.

Your traits:

 • Pragmatic
 • Attention to detail
 • Take pride in your work
 • Take responsibility for your work throughout its lifecycle
 • High degree of personal responsibility over designated duties
 • Curious. Able to learn and apply new concepts and tools rapidly
 • Consistent and organised
 • Timely and eloquent communicator
 • Focused on helping the team win, before personal gain
 • Open to receiving objective criticism and improving upon it
 • Like to work in a startup environment

Interested?

NB: No recruiters or body shops. We only deal with individuals.

Please apply for this job by sending your resume and a customised cover letter to jobs@wizenoze.com with the subject line “Senior Java software developer”

While we would really like to respond to every application, should you not be contacted for this position within 10 working days please consider your application unsuccessful.

Prowise and Wizenoze increase the relevance of internet in the classroom

London, December 6, 2018 – Wizenoze and Prowise join forces. With the collaboration, Prowise enables users to gain access to The Web for Classrooms, through the free education software Prowise Presenter. This innovative technology provides relevant, reliable and readable online information that is suitable for an educational environment and offered at the appropriate level for students. 

The Web for Classrooms will be fully integrated into Prowise Presenter 10. This entirely free education software is already packed with content and interactive possibilities for teachers (instruction), groups (collaborative learning) and students (processing). With the integration of The Web for Classrooms in Presenter, teachers and students gain access to a more relevant source of online information for preparing their lessons or presentations. The technology, based on artificial intelligence, aligns the relevance of the information retrieved from the internet with the demands of the users in the education sector.

Complete education software Presenter 10 is currently available as a beta version and is the latest version will be presented to the public during the Bett in London, the world’s largest education convention. From April 2019 onwards, the latest version of the education software (including The Web for Classrooms) will be available in The Netherlands, England and Belgium. With the education software, teachers and students use images, videos, tools, Touch Table tools and 3D models, as well as ready-made education strands, quizzes and mindmaps.

International development Both parties are enthusiastic about the opportunities that accompany this collaboration. Diane Janknegt, the founder of Wizenoze, is ecstatic about the prospect that now hundreds of thousands of teachers can start using The Web for Classrooms, a source of online information especially fitted for use in the classroom. “With this platform, users can retrieve online information to strengthen their lesson or presentation. It is time efficient and students get better grades. Prowise has now given us the opportunity to rapidly develop The Web for Classrooms on an international scale.”

Appealing to schools “The integration of The Web for Classrooms” makes our free education software Prowise Presenter 10 even more complete”, director Michael Ahrens adds. “Presenter runs perfectly on our hardware devices such as Prowise Touchscreen, Chromebooks EduLine, All-in-One PC and EduBook 360. Moreover, it plays an integral role in our online learning environment Prowise GO for teachers (instruction) and students (collaborative learning and processing). This makes the interactive Prowise solution extra appealing to schools.”

Editor’s notes

About Prowise Prowise is a leading Dutch company that invests in innovation, quality and reliability in the field of digital learning solutions. By developing their own touchscreens, tablets and user-friendly software, Prowise makes learning more accessible, effective and enjoyable. In 2017, Prowise was awarded the golden FD Gazellen Award (region South in the category large companies) as one of the fastest growing companies in the Netherlands. The Budel-based company, that has only been operational for 9 years, recorded an average revenue growth of 151% over the past three years. Today, over 20,000 schools, 300,000 teachers and hundreds of businesses in over 21 countries use the Prowise solutions. About Wizenoze Wizenoze was founded in 2013 by Diane Janknegt (previously at Microsoft) and Prof. Dr. Theo Huibers (Twente University). Their goal is to make quality content available for students, adolescents, functionally illiterate and anyone who enjoys acquiring readable information. This disruptive technology is developed by an international team of teachers, scientists and developers, specialised in language technology, search engine technology and artificial intelligence. Since 2018, Wizenoze has become a player on the international stage. For interview requests or for further information, please contact Hanna Jochmann at hanna@wizenoze.com.

Prowise en Wizenoze maken samen internet relevanter voor de klas

Amsterdam, 6 december 2018 – Wizenoze en Prowise bundelen de krachten. Met deze samenwerking geeft Prowise, via de gratis onderwijssoftware Prowise Presenter, gebruikers toegang tot The Web for Classrooms. Deze innovatieve technologie toont relevante, betrouwbare en leesbare online informatie die geschikt is voor een educatieve omgeving en wordt gepresenteerd op het juiste niveau voor leerlingen.

The Web for Classrooms wordt volledig geïntegreerd in Prowise Presenter 10. Deze volledig gratis onderwijssoftware zit al boordevol content en interactieve mogelijkheden voor leerkrachten (instructie), groepen (samenwerkend leren) en leerlingen (verwerking). Met de integratie van The Web for Classrooms krijgen leerkrachten en leerlingen toegang tot een relevanter internet voor de voorbereiding van hun lessen of presentaties. De technologie, op basis van artificial intelligence, zorgt ervoor dat het leesniveau en de relevantie van informatie van het internet beter aansluit bij de gebruikers in het onderwijs.

Complete onderwijssoftware

Presenter 10 is momenteel als bètaversie beschikbaar en tijdens de Bett in Londen, de grootste onderwijsbeurs ter wereld, wordt de nieuwste versie voorgesteld aan het grote publiek. Per april 2019 is de nieuwste versie van de educatieve software (inclusief The Web for Classrooms) beschikbaar in Nederland, Engeland en België. Met de onderwijssoftware maken leerkrachten en leerlingen gebruik van afbeeldingen, video’s, tools, touchtafel-tools en 3D-modellen, maar ook kant-en-klare leerlijnen, quizzen en mindmaps.

Internationale uitrol

Beide partijen zijn enthousiast over de mogelijkheden die deze samenwerking met zich meebrengt. Diane Janknegt, founder van Wizenoze, is zeer verheugd dat via het indrukwekkende bereik van Prowise vele honderdduizenden docenten gebruik kunnen gaan maken van The Web for Classrooms, een versie van het internet dat geschikt is voor in de klas. “Hierdoor hebben gebruikers de beschikking over online informatie ter verrijking van hun les of presentatie. Dit bespaart tijd en de leerlingen halen er betere cijfers mee. Prowise geeft ons nu de kans The Web for Classrooms snel internationaal uit te rollen.”

Aantrekkelijk voor scholen

“De integratie van The Web for Classrooms maakt onze gratis onderwijssoftware Prowise Presenter 10 nog completer”, weet directeur Michael Ahrens. “Presenter draait uiteraard perfect op onze hardware-oplossingen zoals het Prowise Touchscreen, Chromebooks EduLine, All-in-One PC en EduBook 360. Bovendien speelt het voor leerkrachten (instructie) en leerlingen (samenwerkend leren en verwerking) een centrale rol in onze online leeromgeving Prowise GO. Dit maakt de interactieve Prowise-oplossing extra aantrekkelijk voor scholen.”

Voor de redactie

Over Prowise
Prowise is een toonaangevend Nederlands bedrijf dat investeert in innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid op het gebied van digitale leeroplossingen. Door gebruik te maken van zelf ontwikkelde touchscreens, tablets en gebruiksvriendelijke software maakt Prowise leren toegankelijker, effectiever en leuker. In 2017 won Prowise de gouden FD Gazellen Award (regio Zuid in de categorie grote bedrijven) als één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Het negen jaar jonge bedrijf uit Budel boekte een gemiddelde omzetstijging van 151 procent over de laatste drie jaar. Inmiddels maken meer dan 20.000 scholen, 300.000 leerkrachten en honderden bedrijven in meer dan 21 landen gebruik van de oplossingen van Prowise.

Over Wizenoze
Wizenoze werd in september 2013 opgericht door Diane Janknegt (ex-Microsoft) en Prof. dr. Theo Huibers (Universiteit Twente). Hun visie is om goede content toegankelijk te maken voor leerlingen, jongeren, laaggeletterden en iedereen die op een makkelijker leesniveau informatie wil lezen. Aan deze disruptieve technologie werkt een internationaal team van onderwijzers, wetenschappers en ontwikkelaars, gespecialiseerd in taaltechnologie, zoektechnologie en artificial intelligence. Wizenoze is aan het begin van 2018 internationaal uitgerold.

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Hanna Jochmann via hanna@wizenoze.com of +31 650 97 61 75.

Senior site reliability engineer

NB: No recruiters or body shops. We only deal with individuals.

Are you looking to work on challenging projects, with a motivated team, while building technology that can change the world?

WizeNoze is a growth-stage startup which develops software that enables students to find educational content online that matches their interests and abilities. We use natural language processing and machine learning to classify and adapt content in our search engines. You’ll be responsible for site reliability along with the CTO. Everything from defining system architecture to working out tough performance problems across our AWS systems.

We’re open to remote work in time zones within two hours of Amsterdam (GMT+1/CEST).

The team

We are an international team of educators, scientists, and developers in child-computer interaction and machine learning. We love proactiveness, ownership, and flexibility. Our HQ is in Amsterdam, our strategic office is in London but we come from all over the word: South Africa, Hungary, Greece, France, the UK and the Netherlands. We work as a distributed team with plenty of remote work support via Asana, Hangouts, Slack, etc. Our development team is smart, small and close-knit, making communication easy without an overload of process and management. We have lots of combined experience and do not settle for mediocre code. We focus on agile development, automated testing, and continuous deployment to get code to customers as quickly as possible while maintaining the highest quality.

Your responsibilities:

 • Manage, monitor, secure, and optimise our SaaS systems on AWS.
 • Help define systems architecture, by balancing cost, performance, security, and reliability.
 • Debug difficult production problems related to performance, etc. down to the code level if necessary.
 • Create performance and security guidelines for our developers

Skills & requirements

 • 5+ years experience in site reliability engineering, mostly on AWS
 • Amazon Web Services experience across EC2, Route53, S3, Cloudfront, Cloudwatch, Elastic Beanstalk, Elasticsearch Service, SQS, RDS, IAM
 • Excellent interpersonal, communication, and social skills
 • Elasticsearch experience and extensive knowledge on tuning, monitoring, and managing clusters
 • Java stack experience (Groovy would be good too), with a focus on optimisation and monitoring
 • SQL and MySQL working knowledge
 • System monitoring using Prometheus, Kibana, Sentry, Klipfolio, etc.
 • CI with Jenkins
 • Python experience beneficial as most of our devops scripts are written in it
 • Klipfolio and other dashboard building experience a plus
 • Experience working in an agile development process
 • A computer science or related degree is a bonus

Personal traits:

 • Pragmatic
 • Attention to detail
 • Take pride in your work
 • Take responsibility for your work throughout its lifecycle
 • High degree of personal responsibility over designated duties
 • Curious. Able to learn and apply new concepts and tools rapidly
 • Consistent and organised
 • Timely and eloquent communicator
 • Focused on helping the team win, before personal gain
 • Open to receiving objective criticism and improving upon it
 • Like to work in a startup environment

NB: No recruiters or body shops. We only deal with individuals.

While we would really like to respond to every application, should you not be contacted for this position within 10 working days please consider your application unsuccessful.

Please apply with a customised cover letter and CV to jobs-sre@wizenoze.com

Crawl configuration assistant

NB: No recruiters or body shops (we will not respond). We only deal with individuals. 

Part time job at IT startup in the heart of Amsterdam

Wizenoze develops tools that enable students to search and find content online that matches their interests and reading skills. These products are powered by our search engine, classification algorithm and content creation tools. You’ll be helping to curate and configure sources in our content collection, with a focus on interpreting and evaluating test results and notifications.

Wizenoze is looking for an IT student (2 days per week) to help with configuring web crawling tools.

Base Requirements

 • Computer science, information retrieval, software engineering or related field (HBO/WO);
 • Good working knowledge of HTML (X-Path) and Regular Expressions;
 • Comfortable working with browser dev tools;
 • Widely interested;
 • Able to work from our office in central Amsterdam;
 • Comfortable communicating in English and Dutch.

What do we offer?

 • Work on an innovative product that is being used internationally;
 • 1 or 2 days per week;
 • Free lunch!
 • Work with experienced and innovative engineers and a professional team;
 • A technically innovative company with multiple opportunities;
 • A flexible working environment;
 • An office in downtown Amsterdam.
 • Salary is €400/month for 1 day/week

About Wizenoze

Wizenoze is a new, innovative and ambitious venture that focuses on developing educational technology. The Wizenoze mission is to help students at schools, in libraries and at home to find relevant content online.

Interested?

Please apply for this job by sending your resume and a brief cover letter to
jobs-cca@wizenoze.com. Or call 0651324466 (Diane).


NB: No recruitment agencies. We only deal with individuals.

Accenture innovation awards

“WizeNoze has branches in the Netherlands and the United Kingdom. In the United Kingdom, this innovative concept participated in the official state visit of King Willem-Alexander and Queen Máxima. The week after, WizeNoze took the stage as one of the finalists of the Accenture Innovation Awards Summit”

Innovation-awards.nl/en-us/

Hoe je kinderen online leert zoeken

Zoeken op het internet. We doen het allemaal, de hele dag door, meestal vrij achteloos en op de automatische piloot. Des te gekker dat kinderen op school niet online leren zoeken. Maarten Sprenger wil daar verandering in brengen, hij schreef het boek ‘Slim Zoeken’, waarvan onlangs een herziene versie verscheen.

BNR – Digitaal interview door Herbert Blankesteijn – ook over Web for Classrooms

Wizenoze signs new partnership with Tes Global to explore a new quality standard for teaching resources

London, November 14, 2018 – Tes global, home to a community of 11.6m teachers and others involved in education, is to run a pilot with AI company Wizenoze, that would see teachers gain access to a set of tools to help them create resources matched to student needs, saving time and improving quality.

 • Tes and Wizenoze are launching a pilot that could help teachers produce high-quality resources, well-targeted by abilities such as reading level and potentially reduce the time they take to create.
 • The two partners share the goal of supporting teachers to produce and source teaching and learning resources of the highest professional standard.
 • The partnership will test how and to what extent the technology may support teachers to become better at meeting the reading levels of individual students when producing resources.
 • Tes hosts the world’s largest collection of shared teaching resources, which is used by over 11 million users, downloading up to a million resources a day.
 • Wizenoze, a specialist AI company, uses machine learning and natural language processing to create a simple 5 scale ‘reading index’, which is matched to different audience levels including the UK and US school stages e.g. Key Stage 4.

The partners aim to demonstrate best practice in the creation of teaching resources, following recent calls from the Department of Education for teachers to make use of materials that are quality-assured.

Over the next few months, Wizenoze will work with Tes resource authors to explore a new framework of quality indicators for teaching resources, applying access to technology.

“With more and more demands on the teaching profession to use technology to support the needs of individual learners, Wizenoze is excited to offer its easy to use technology to help practitioners apply simple checks to ensure their resources meet the reading level for each student. If a resource is easy to read, then the student has the best chance to comprehend the learning task provided.”

Dr Leila Walker, UK Director, Wizenoze

“We know there are already hundreds of thousands of brilliant teaching resources on Tes – but we want to get even better at ensuring teachers see the ones that are the highest quality first. So we are working on a range of initiatives on this topic, and are especially proud to be partnering with Wizenoze, and with Dr Leila Walker, who we regard as a real authority on how the quality of teaching materials should be judged.”

Mr Michael Shaw, Director of Resources, Tes

Editor’s notes

About Tes

Tes is a digital education company, home to one of the largest digital communities of any profession, with over 11 million members. We believe in the power of great teaching. We support and connect teachers and schools worldwide, helping them improve children’s lives through education. For more information visit tes.com.

About Wizenoze

Wizenoze is on a mission to help students all over the world at school, in libraries and at home to find relevant content online. Wizenoze specialises in the readability and modern classification of written texts. The company was launched in 2013 by Diane Janknegt (ex-Director, Microsoft) and Prof. Dr Theo Huibers (Strategy Advisor & Professor, Twente University).

Founded in Amsterdam and with a global office in London, the company is passionate about its mission to close the readability gap on the web, especially for students and second language learners. Working with teachers and supporting schools lies at the heart of that mission. Today, their online content collection, the Web for Classrooms is deployed in varied learning environments to provide easy access to relevant web-based information at the right reading level.

An active supporter of the global literacy movement. Wizenoze was selected by the world’s leading education company, Pearson, to participate in the Project Literacy Lab, the world’s first international partnership focused on supporting rapid growth ventures that are positioned to close the global literacy gap by 2030. The Web for Classrooms has been recognised as an innovative use of Ai that has the ability to quickly scale, worldwide.

Wizenoze is proud to have received an Innovation Credit from the Dutch Government and has also been awarded a prestigious development grant by Google in recognition of its advanced technology. In addition, Wizenoze’s  UK expansion is actively supported by the UK Government’s Global Entrepreneur Programme at the Department for International Trade, which encourages successful European companies to open up UK offices. More broadly,  latest investments have also been focused on worldwide expansion and the technology is now being deployed in India, Tajikistan, Kenya, the USA and the UAE.

For interview requests or for further information, please contact Leila Walker at leila@wizenoze.com.

Helping Students Make the Most of the Web

By Mr Ian Ashman, FE Consultant, Former Principal of Hackney Community College and President of the Association of Colleges

How many teachers have you heard say “Google it” in response to a question from a student or when setting an assignment?  Followed quickly by – “oh and, by the way, other search engines are available”. Actually, there is little alternative to using ‘Google’ as a search engine for education. 

However, this creates a couple of problems for students, especially in further education. Firstly, avoiding the distractions of a commercially driven search engine takes the utmost resilience – how many of us have gone off down a wormhole of ‘fascinating facts’ or followed an advert for ‘just the thing I’ve been looking for’? Secondly, our students come with a wide range of literacy levels, most below GCSE grade 3, but most material sourced through search engines requires literacy at level 3 and above.

So, students continue to use Google as access to ‘relevant’ information best sourced online, even though it’s not always helpful. 

To better support the needs of students and educators, Wizenoze created ‘The Web for Classrooms’. This allows searchers to discover relevant and readable content on the internet matched to their reading level. The Web for Classrooms has over 6.5 million (and growing) English language web pages from trusted site sources; hand checked by educators for suitability for their curriculum and indexed on a 5-scale reading score. Therefore, it’s the largest safe-for-education collection of publicly available online content. It can help educators to prepare lessons efficiently and supports students to improve their independent research and learning, distraction-free.

Wizenoze with the support of Pearson is proposing to carry out the Web for Classrooms in FE Project. The project will collect data from a comparative study in some pilot colleges to demonstrate the impact of providing a learner access to an alternative search engine that only contains reliable education content that can be filtered by reading level.  We are interested to see if it show similar trends to that in their previous research in schools, where students using the Web for Classrooms reported an increase in reading confidence and better learning outcomes.

When I was Principal in Hackney, I personally saw the impact that enhancing learning resources made to the success of students in college. I’m continuing to work with a number of Colleges through Pearson’s Further Education Group and keen to see others join in the Web for Classrooms pilot. So, I’ve agreed to Chair a Steering Group for the Project.

If you’d like to get involved in the Web for Classrooms in FE project contact Dr Leila Walker, UK Director at leila@wizenoze.com.

Pearson signs partnership with Wizenoze as our technology appears at Royal Showcase

Mansion House, October 24, 2018 – Pearson UK signs new partnership with Wizenoze to offer students access to an educational internet as their technology is showcased during the State Visit to UK of the King and Queen of The Netherlands.

 • Wizenoze is a specialist AI company. The company was chosen by the Global Entrepreneurs Programme within the Department of International Trade, together with, the Netherlands British Chamber of Commerce, to showcase their innovative solution, The Web for Classrooms, to the King and Queen of the Netherlands and the Earl and Countess of Wessex.
 • The Web for Classrooms was built for education, and not for commerce, unlike other popular search engines.  It was developed in response to research that found over 60% of people cannot understand the majority of what is written online. This figure is highly likely to be an underestimation.
 • Wizenoze demonstrated how the use of AI enabled them to create a simple 5-scale ‘reading index’ that curates by reading level, almost 7 million pages of online content. Wizenoze now provides bespoke APIs for customers to take advantage of this new technology. With The Web for Classrooms acting as the go-to search engine on managed school platforms to enriching digital textbooks and to support the whitelisting of websites for internet safety companies.
 • Wizenoze announced their latest partnership with Pearson UK, to pilot the enrichment of BTEC coursebooks, by embedding The Web for Classrooms, allowing students to gain greater comprehension, from a dynamic learning environment.

Today, Wizenoze proudly demonstrated their technology to members of the Dutch and UK Royal families. Wizenoze is passionate to close the readability gap on the web, having many links with the charities that both the Royal Houses support. Founded in Amsterdam with their global office in London, Wizenoze is the perfect example of a successful enterprise on both UK  and Dutch soil.

“We see that the education sector is increasingly switching to the digitisation of teaching content, with students becoming more dependent on public online information. With The Web for Classrooms we offer access to an internet that has been developed for an educational environment. Students gain valuable learning because they are confronted with relevant information, which is readable and comprehensible.”
Dr Leila Walker, UK Director, Wizenoze

Wizenoze has been recognised as a venture with the potential to change the world we live in by offering students worldwide easy access to reliable and readable online content through The Web for Classrooms. An active supporter of the global literacy movement. Wizenoze was selected by the world’s leading education company, Pearson, to participate in the Project Literacy Lab, the world’s first international partnership focused on supporting rapid growth ventures that are positioned to close the global literacy gap by 2030. The Web for Classrooms has been recognised as an innovative use of AI that has the ability to quickly scale, worldwide.

Wizenoze has built an excellent relationship with Pearson through the Project Literacy Lab. Working with teams in both Primary and BTEC. Over the next few months, Wizenoze will develop with Pearson BTEC a dynamic version of their digital coursebooks, providing vocational students access to digital learning that maximises access to readable online content in order to increase their comprehension and ultimately helping them to achieve their career learning goals.

“We are delighted to announce our new partnership with Wizenoze. As technology expands and the internet becomes more accessible, the greater the need to help learners filter reliable content that is personalised to their reading level. At Pearson, we aim to widen the range of contexts available to learners so to better their learning outcomes. We believe access to Wizenoze’s solution, The Web for Classrooms, will support this mission. And if the pilot proves successful with our first colleges and BTEC courses then we will broaden access to The Web for Classrooms across all curriculum areas.”
Mrs Cindy Rampersaud, Sr VP, Pearson BTEC and Apprenticeships

Editor’s notes

Wizenoze is on a mission to help students all over the world at schools, in libraries and at home to find relevant content online. Wizenoze specialises in the readability and modern classification of written texts. The company was founded in 2013 by Diane Janknegt (ex-Director, Microsoft) and Prof. Dr Theo Huibers (Strategy Advisor & Professor, Twente University).

Founded in Amsterdam and with a global office in London, the company is passionate about its mission to close the readability gap on the web, especially for students and second language learners. Working with teachers and supporting schools lies at the heart of that mission. Today, the Web for Classrooms is being deployed in varied learning environments to provide easy access to relevant web-based information at the right reading level.

Importantly, our in-house software development team have become leaders in the field of developing machine learning software for readability classification. Our new, 1 to 5 classification system was developed after 4 years of academic research lead by our PhD specialists in natural language processing.

Wizenoze is proud that the Dutch Government gave them an Innovation Credit and also has been awarded a prestigious development grant by Google in recognition of our advanced technology. In addition, our UK expansion is actively supported by the UK Government’s Global Entrepreneur Programme at the Department for International Trade, which encourages successful European companies to open up UK offices. More broadly, our latest investments have also been focused on worldwide expansion and our technology is now being deployed in India, Tajikistan, Kenya, the USA and the UAE.

For interview requests or for further information, please contact Leila Walker at leila@wizenoze.com or Diane Janknegt at diane@wizenoze.com.

Pearson UK en Wizenoze kondigen samenwerking aan na Wizenoze’s koninklijke innovatie showcase

Amsterdam, 26 oktober 2018 – Pearson UK en Wizenoze gaan samenwerken om leerlingen en studenten toegang te geven tot een internet dat rekening houdt met leesniveau, leeftijd en relevantie. Tijdens het Staatsbezoek van Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander is Wizenoze uitgekozen als innovatie Showcase en heeft Wizenoze haar AI technologie laten zien aan Koningin Máxima, Prins Edward en hun gevolg.

Vol trots heeft Wizenoze haar oplossing voor een relevant internet in de klas – Web for Classrooms – laten zien aan Koningin Máxima en Prins Edward en hun gevolg tijdens het Staatsbezoek aan Engeland deze week.

Het is Wizenoze’s passie om het internet beter toegankelijk te maken voor de onderwijssector, kinderen en jongeren. De technologie van Wizenoze op basis van AI zorgt ervoor dat het leesniveau en de relevantie van informatie van het internet beter aansluit bij de de gebruikers in het onderwijs. Deze toepassing van AI past perfect bij de vele interesses van beide Koningshuizen. Opgericht in Amsterdam, met inmiddels een kantoor in London, is Wizenoze een heel mooi voorbeeld van een bijzonder goede samenwerking tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

“We see that the education sector is increasingly switching to the digitisation of teaching content, with students becoming more dependent on public online information. With The Web for Classrooms we offer access to an internet that has been developed for an educational environment. Students gain valuable learning because they are confronted with relevant information, which is readable and comprehensible.”
Dr. Leila Walker, UK Director, Wizenoze

Deze week staat ook in het teken van een structurele samenwerking tussen Wizenoze en Pearson UK. Pearson gaat gebruikmaken van “The Web for Classrooms” voor hun onderwijs producten. Wizenoze heeft een bijzondere relatie met Pearson opgebouwd tijdens het Project Literacy Lab. De samenwerking met Pearson zal vooral gericht zijn op het Basisonderwijs en het Beroepsonderwijs. Samen met Pearson BTEC zal Wizenoze een dynamische versie van hun cursussen ontwikkelen. Daarmee krijgen leerlingen toegang tot een verbeterde digitale leeromgeving zodat ze hun leerstof makkelijker kunnen opnemen. Hun resultaten zullen verbeteren en daarmee hun kansen binnen de arbeidsmarkt.

“We are delighted to announce our new partnership with Wizenoze. As technology expands and the internet becomes more accessible, the greater the need to help learners filter reliable content that is personalised to their reading level. At Pearson, we aim to widen the range of contexts available to learners so to better their learning outcomes. We believe access to Wizenoze’s solution, the Web for Classrooms,  will support this mission. And if the pilot proves successful with our first colleges and BTEC courses then we will broaden access to the Web for Classrooms across all curriculum areas.”
Mrs Cindy Rampersaud, Sr VP, Pearson BTEC and Apprenticeships

Over Web for Classrooms

Speciaal voor het onderwijs heeft Wizenoze Web for Classrooms ontwikkeld: het internet voor in de klas in plaats van voor commerciële doeleinden. Dit in tegenstelling tot andere populaire zoekmachines. Wizenoze heeft Web for Classrooms ontwikkeld als antwoord op onderzoek waaruit bleek dat meer dan 60% van de bevolking het grootste deel van wat op internet geschreven is niet begrijpt.

Wizenoze gebruikt kunstmatige intelligentie om automatisch het leesniveau van online teksten te analyseren. 5 jaar na haar oprichting biedt Wizenoze op maat gemaakte software waarmee andere bedrijven kunnen profiteren van deze nieuwe technologie . Zo wordt Web for Classrooms geïntegreerd in online educatieplatforms om digitale studieboeken te verrijken en in internetbeveiligingssoftware om de whitelisting van websites de verrijken.

“We zien dat de onderwijssector steeds vaker overschakelt naar digitalisering van lesinhoud, waarbij studenten steeds afhankelijker worden van publieke online informatie. Met Web for Classrooms bieden we toegang tot een internet dat is ontwikkeld voor een educatieve omgeving. Studenten kunnen veel effectiever leren, omdat ze alleen worden geconfronteerd met relevante informatie, die leesbaar en begrijpelijk is.”
Diane Janknegt, oprichter, Wizenoze

Wizenoze is erkend als een onderneming met het potentieel om de wereld waarin we leven te veranderen door studenten wereldwijd toegang te bieden tot betrouwbare en leesbare online informatie. Wizenoze werd door Pearson, de bekendste educatieve uitgeverij ter wereld, geselecteerd om deel te nemen aan Project Literacy Lab; ‘s werelds eerste internationale samenwerkingsverband dat zich richt op ondersteuning van snelgroeiende bedrijven die kunnen bijdragen om de wereldwijde kloof op het gebied van geletterdheid te dichten tegen 2030.


Voor de redactie

Wizenoze is op een missie om studenten over de hele wereld te helpen op scholen, in bibliotheken en thuis om relevante online informatie te vinden. Wizenoze is gespecialiseerd in de leesbaarheid en leesniveau-classificatie van geschreven teksten. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door Diane Janknegt (ex-directeur, Microsoft) en prof. Dr. Theo Huibers (strategieadviseur & professor, Universiteit Twente).

Opgericht in Amsterdam en met een kantoor in Londen, is het bedrijf gepassioneerd over zijn missie om de leesbaarheidskloof op het web te dichten, vooral voor studenten en tweedetaalleerders. Het werken met docenten en ondersteunende scholen vormt de kern van die missie. Tegenwoordig wordt Web for Classrooms in uiteenlopende leeromgevingen ingezet om gemakkelijke toegang tot relevante webinformatie op het juiste leesniveau te bieden.

Belangrijk is dat ons eigen softwareontwikkelingsteam toonaangevend is geworden op het gebied van het ontwikkelen van machine learning software voor classificatie van leesbaarheid. Ons nieuwe classificatiesysteem voor leesbaarheid van teksten is ontwikkeld na vier jaar academisch onderzoek geleid door onze PhD-specialisten in natuurlijke taalverwerking en machine learning.

Wizenoze is trots dat de Nederlandse overheid hen een innovatiekrediet heeft gegeven. Ook heeft Wizenoze een prestigieuze ontwikkelingssubsidie van Google ontvangen als erkenning voor haar geavanceerde technologie. Daarnaast wordt de uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk actief ondersteund door het Global Entrepreneur Programme van de Britse overheid bij de afdeling voor internationale handel, dat succesvolle Europese bedrijven aanmoedigt om Britse kantoren te openen. Meer in het algemeen waren onze nieuwste investeringen ook gericht op wereldwijde expansie en onze technologie wordt nu ingezet in India, de Verenigde Arabische Emiraten, Kenia en de VS.

Neem voor interviewverzoeken of voor meer informatie contact op met Diane Janknegt via diane@wizenoze.com.

Contact Us

E-mail

Name

Organization

Your Message

 

Pin It on Pinterest

Share This