De Wizenoze Leesbaarheidsindex ©

Een nieuwe standaard in leesbaarheid

Door middel van kunstmatige intelligentie heeft Wizenoze een nieuwe standaard voor leesbaarheid ontwikkeld: de Wizenoze Leesbaarheidsindex©. Deze index bestaat uit een 5-punts leesbaarheidsschaal, waarin het leesniveau en de bijbehorende tekstcomplexiteit van een tekst wordt uitgedrukt.

Onze PhD experts (in Machine Learning & Natural Language Processing) hebben een aantal jaar besteed aan academisch onderzoek om een betrouwbaarder alternatief te bieden voor de bestaande leesbaarheidstools. Alle beschikbare leesbaarheidstools zijn gebaseerd op ouderwetse leesbaarheidsformules, zoals bijvoorbeeld de ‘Flesch-Kincaid grade level score’ uit de jaren ’40. Wij vinden deze leesbaarheidsformules te beperkt.

Machine Learning

In onze leesbaarheidsalgoritmen gebruiken we o.a. dezelfde tekstkenmerken als in traditionele leesbaarheidsformules, maar we gebruiken ook meer geavanceerde grammaticale kenmerken van een tekst. Vervolgens laten we de Machine Learning technologie op basis van grote hoeveelheden gelabelde voorbeeldteksten (trainingsdata) bepalen welke kenmerken in de tekst belangrijk zijn voor het voorspellen van de leesbaarheid.

Onze vijf leesniveaus komen overeen met deze schoolniveaus.

Switch to an overview of our English reading levels.

Pin It on Pinterest

Share This