Wat weten we na één schooljaar JouwZoekmachine? #2

Maandag schreef ik over wat we geleerd hebben, welke feedback we kregen en wat onze plannen zijn voor JouwZoekmachine. Vandaag een eerste post over de uiteenlopende zoekopdrachten die kinderen – en volwassenen – invoerden.
Elke dag een paar voorbeelden uit de praktijk.

Citroen of Citroën: kinderen kopen geen auto!

Zoek: citroen

Veel kinderen zochten op citroen. Niet omdat ze dat zelf verzonnen hebben, maar omdat wij dat vaak als voorbeeld gebruiken (zie bijvoorbeeld deze mooie Jeugdjournaaluitzending). Als je zoekt op citroen kun je goed het verschil zien tussen JouwZoekmachine en Google. Kijk en vergelijk: Google Zoek: citroen en JouwZoekmachine Zoek: citroen. Zo heb je in een oogopslag de belangrijkste voordelen van JouwZoekmachine op een rij:

  • Geen reclame – wij zijn en blijven reclamevrij
  • Alleen informatieve websites – daarover hieronder meer
  • Informatie is ingedeeld in vijf leesniveaus
    + 100% privacy: wij volgen de gebruiker niet

Google’s lijst staat vol met resultaten voor koopzoeken. Ofwel: zoekopdrachten om iets te kopen en prijzen te vergelijken. Maar kinderen kopen geen auto. Het is zelfs vrij onwaarschijnlijk dat kinderen überhaupt veel op het web zullen afrekenen. Hooguit een spelletje op hun tablet. Dit soort resultaten kunnen dus gewoon achterwege blijven voor kinderen. JouwZoekmachine toont in de resultaten alleen wat je zou kunnen benoemen als informatieve websites. Zoek zelf de verschillen met zoekopdracht ‘golf’. Of bekijk op verschillende leesniveaus informatie in JouwZoekmachine over ‘energie‘. Voer daarna dezelfde zoekopdracht in bij Google. Bekijk talloze pagina’s vol marktinformatie, met alles over energie. Maar niet voor iedereen!

Kunt u me de weg vertellen?

Over opzoeken 

Een groot deel van zoekopdrachten in zoekmachines zijn opzoek-opdrachten. Je weet wat je zoekt, maar je moet alleen even naar het juiste adres geleid worden. Iets opzoeken is namelijk vaak aanvullen wat je al zo’n beetje wist. In JouwZoekmachine wordt veel gezocht naar: Jeugdjournaal, Klokhuis, Rekentuin of YouTube. Niet voor informatie over deze onderwerpen. Maar om naar toe te gaan en te zien wat de nieuwste uitzending is of gewoon om in te loggen. Handiger dan een bookmark en meteen bij de hand, zeker wanneer JouwZoekmachine je startpagina is!

Van alle zoekopdrachten is soms wel tachtig procent dit soort opzoeken. We zorgen dat de homepage van dit soort websites die veel gebruikt worden door kinderen bereikbaar is via Jouwzoekmachine.nl. De inhoud van deze sites is dus verder niet binnen Jouwzoekmachine doorzoekbaar, want websites als Kahoot, Word, Prezi, Powerpoint hebben geen relevante informatieve inhoud. Sommige tools hebben zelfs geen Nederlandse versie, maar zijn wel handig om te vinden en er daarna snel mee aan de slag te gaan.


Tot slot. Zoek: YouTube
Er zijn meer en meer YouTube video’s te vinden via JouwZoekmachine. YouTube filmpjes nemen we op wanneer ze speciaal voor kinderen gemaakt zijn rond informatieve onderwerpen. YouTube vlogs zijn niet in de eerste plaats informatief en hebben voor ons geen prioriteit. We nemen wel veel middelbare school flipping-the-classroom filmpjes op waarin leraren helder uitleggen wat er voor een toets geleerd moet worden. Voor een overzicht van lesmateriaal voor veertien jaar en ouder typ site:youtube.com in bij JouwZoekmachine.

Volgende week deel 3:
Zoeken met meer woorden

Presentatie Boekhandel Scheltema

Woendag 15 juni 16.00u bij Scheltema Rokin Amsterdam: Presentatie iOS app JouwZoekmachine met Van Dale

Zoeken op je iPad. Wist je dit al?

We hebben zojuist onze gloednieuwe JouwZoekmachine App voor de iPad gelanceerd. Gratis via de Apple Appstore, ook voor de iPhone. Met de mogelijkheid een abonnement te nemen op 3 Van Dale woordenboeken voor 1,99 per jaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Voornaam

E-mailadres

366f854Maarten Sprenger

Specialist kinderinformatie en zoekgedrag bij WizeNoze, auteur van het boek “Slim Zoeken op internet, voor thuis op school en waar je ook bent”. Onderzoekt de mogelijkheden van een doorlopende leerlijn zoekvaardigheden, als onderdeel van Online Geletterdheid/Mediawijsheid.

slim zoeken

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!